Siguran sajt
Smartphone
m-ulaznice na
vašem telefonu
za 4 minuta!


izaberite događaj


platite online


otvorite ih
Print@home
e-ulaznice u
vašim rukama
za 3 minuta!


izaberite događaj


platite online


odštampajte ih
Objekti

Sava Centar

Straža, River Karaš

Atom Akademija

Botanička Bašta

Jazz kantina Lisabon

DD Arena

Novosti
Budite u toku sa najnovijim dešavanjima preko naših besplatnih novosti
 
¹ Obavezno polje
² Za promenu već sačuvanih setovanja, unesite samo vaš e-mail i pratite uputstva. Možete se odjaviti u bilo kom trenutku.
 
Nalazite se ovde: Događaji
 
BFI 17 Ballet Jazz Montreal - NOVI TERMIN
Otkazano
 

BFI 17 Ballet Jazz Montreal - NOVI TERMIN


14.05.2021 20:00
Sava Centar
Cene: 1500,..,2300 RSD


OBAVEŠTENjE
Zbog novonastale situacije i zabrane okupljanja u zatvorenim prostorima, za povrat sredstava obratite se organizatoru dogadjaja Beogradskom festivalu igre.Igraj sa mnom, Andonis Fonjadakis, Anabel Lopez Očoa, Ihsan Rastim
Sa odobrenjem Leonarda Koena, pod umetničkom direkcijom Luja Robiteja, i u snažnoj dramaturgiji Erika Žana, ovo je omaž slavnom pesniku i kantautoru, koji evocira životne cikluse kroz pet sezona, kako je opisano u Koenovoj muzici i pesmama.

Tri međunarodno priznata koreografa bila su zadužena da osmisle pokret na muziku legendarnih pesama: Andonis Fonjadakis, Anabel Lopez Očoa i Ihsan Rustem. Njihov moćan i celovit koreografski svet, obasjava Koenov jedinstven rad i oživljava ga zahvaljujući 14 izuzetnih igrača trupe Balet džez Montreal. Okružen timom slavnih dizajnera, “Dance Me” kombinuje scenski, vizuelni, muzički, dramaturški i koreografski izraz, kako bi se odala počast najčuvenijem montrealskom ambasadoru. Za nezaboravnu predstavu, Balet džez Montreal ima ekskluzivna petogodišnja izvođačka prava.

Odrastao u gradu Jerapetra na jugu Krita, Andonis Fonjadakis je svoje obrazovanje započeo kod Niki Papadaki, u lokalnoj školi umetničke igre. Od 1990. do 1992. godine studirao je na atinskoj Državnoj školi umetničke igre, gde dobija stipendiju Marija Kalas za dalje usavršavanje u Rudra školi Morisa Bežara, u Lozani. Kao igrač je bio je angažovan u Bežar baletu iz Lozane (1994-1996) pod vođstvom Morisa Bežara, Baletu Opere u Lionu (1996-2002) pod vođstvom Jorgosa Lukosa, trupi Karas (2004) pod vođstvom Sabura Tešigavare, a kreirao je i svoju kompaniju Apotosoma u Lionu. Tokom profesionalne igračke karijere, izvodio je koreografska dela Magi Maren, Jiržija Kilijana, Vilijama Forsajta, Dominika Boavana, Nača Duata, Matsa Eka, Morisa Bežara, Ohada Naharina, Frederika Flamana, Bila Ti Džonsa, Ervea Roba, Tera Sarinena, Džona Džaspersa, Sabura Tešigavare... Kao slobodan umetnik, potpisuje postavke za Kraljevski balet Novog Zelanda, Balet Ženeve, Balet Opere Liona, Bern balet, Balet Lorane, Balet Lucerna, Gotije kompaniju igre, Džez balet Montreala, Kompaniju Marte Grem, Cedar Lake balet, Aterbaleto, Sidnejsku kompaniju igre, Balet Firence, Nacionalnu kompaniju igre Velsa, Dansgroep Amsterdam, trupu Sociedade Masculina, Balet Sao Paola, Helsinški ansambl, Nacionalni balet Grčke, Nacionalni teatar Severne Grčke, grčki Nacionalni teatar, Codarts, Kompaniju Bendžamina Milepjea, Balet Vašingtona, Bežar balet, Mladi balet Ženeve, Hellenic Dance kompaniju, Festival igre u Kopenhagenu... Bio je direktor grčkog Nacionalnog baleta za sezonu 2016/17, i ostao stalni koreograf ovog ansambla. Po narudžbini je radio koreografije za tri opere u produkciji pariskog Teatra Champs Elysees, Nacionalne opere Rajne i lionskog Nacionalnog centra za muzičku kreaciju. Bio je angažovan da osmisli scenski pokret za film “Noa” Darena Aronofskog. Godine 2012, dobio je nagradu Danza e Danza za najboljeg koreografa u Italiji, i to za komad “Svadba” za trupu Maggio Danza, izvedenom i na Beogradskom festivalu igre. Sarađivao je i sa Palatom Tokija kao koreografski kustos za izložbu Prec(ar)ious Collectives, koja je održana u Atini, 2017. godine. Pored toga što stvara i nastupa, Fonjadakis predaje i prenosi svoju osobenu tehniku, na brojnim seminarima.

Koreografkinja kolumbijsko-belgijskog porekla, Anabel Lopez Očoa stekla je obrazovanje iz oblasti umetničke igre u Kraljevskoj flamanskoj školi baleta u Belgiji. Nakon dvanaestogodišnje solističke karijere u Skapino baletu, 2003. godine je odlučila da usmeri svoju energiju na koreografiju. Iste godine proglašena je „zvezdom u usponu na holandskoj sceni”, a tokom godina, nagrađivana i tražena koreografkinja koja je postavila komade za više od 40 kompanija širom sveta. Među njima su roterdamski Skapino balet, Holandski nacionalni balet, Balet Ženeve, Kraljevski flamanski balet, Geteborg balet, Balet Pensilvanije, BalletX, Balet džez Montreal, Nacionalni balet Marseja, trupa Jakobi i Pronk, Balet Hispaniko, Nacionalni balet Finske, Nacionalna kompanija za igru iz Madrida, Škotski balet, Vašington balet, Nacionalni balet Dominikane, Augsburg Balet, Balet Ostin, Atlanta balet, Nacionalni balet Kube, Nacionalni balet Čilea, Balet Manile, trupu Danila Simkina, Sinsinati balet, Džofri balet, Engleski nacionalni balet, Njujork siti balet... Svestrana umetnica, Očoa stvara i za pozorište, operu, mjuzikl i modne događaje poput saradnje sa proslavljenim brendom Viktor & Rolf, i njihovog projekta u Muzeju Van Goga. Godine 2009, kreirala je “Zip Zap Zoom” za Balet džez Montreal, koji se pozicionirao među 10 najizvrsnijih pozorišnih događaja u oblasti umetničke igre po oceni medija Pittsburg Gazette, Boston Globe i Montreal Gazette, a bio je deo top 10 liste među produkcijama godine u San Dijegu i Čikagu. Baš taj komad, otkrila je i publika Beogradskog festivala igre. Radovi Anabel Lopez Očoe, zavredeli su brojne nagrade. Njena predstava “Tramvaj zvani želja” nominova je za prestižnu Olivije nagradu, i osvojila priznanje za najbolju koreografiju od strane britanskog Kruga kritičara. Godine 2007, Očoa je pozvana da se uključi u rad prestižnog Koreografskog instituta Njujork siti baleta.

Ihsan Rastim je rođen u Londonu, gde se igru učio u Rambert školi baleta i savremene igre. Svoju profesionalnu karijeru je započeo kada mu je bilo 17 godina, sa trupom Metjua Burna, nakon čega su usledili angažmani u Baletu Minhena i holandskoj trupi Introdans. Godine 2017, se preselio u Švajcarsku gde je nastupao kao solista sa Baletom Berna, a kasnije u okviru trupe Tanz Luzerner, čiji je jedan od osnivača. Tokom ovog perioda, igrao je komadima Vejna MekGregora, Hofeša Šehtera, Aleksandera Ekmana, Metjua Burna, Stajna Selisa, Kajetana Sota, Gulijerma Botelja, i saradjivao sa koreografima Matsom Ekom, Jiržijem Kiljanom, Polom Lajtfutom/Sol Leon, Hansom van Manenom i Vilijamom Forsajtom, između ostalih. Na poziv Sare Sliper, 2010. godine odlazi u Portland u Oregonu, gde postavlja “Stanje stvari” za Northwest Dance Project, za koji je osvojio Sadlers Vels Global Dance Contest i Nagradu publike na 25. Međunarodnom koreografskom takmičenju u Hanoveru. Od 2015. godine, na poziciji je stalnog koreografa trupe Northwest Dance Project. Bivši je umetnički direktor Baletske škole u Lucernu, a trenutno njihov umetnički savetnik. Rastim je dobitnik brojnih nagrada za svoj rad. Nedavno je bio koreograf ruske TV emisije „Boljšoj balet“. Potpisao je naslove za Hubbard Street Dance iz Čikaga, Northwest Dance Project, Balet Istanbula, trupu Tanz Luzerner, Državni balet u Kazanu, britansku Nacionalnu kompaniju igre za mlade, drezdensku Paluka školu…

Proistekao iz saradnje Ženevjev Solbejn, Evi Von Žonsi i Edija Tusana tokom 1972. godine je nastao Balet džez Montreal, kao repertoarska trupa koja stvara, producira i izvodi predstave savremene igre zasnovane na tehnici, strogosti i estetici klasičnog baleta. Njihov rad je stalno prisutan na lokalnim, nacionalnim i internacionalnim scenama. Kompanija svojim umetnicima nudi vrhunsku profesionalnu baletsku obuku i pruža međunarodno priznatim koreografima slobodu da razvijaju svoj umetnički proces u skladu sa identitetom trupe. Na taj način, stvara se ekskluzivni repertoar koji je dostupan svima. Kao vodeći ambasador umetničke igre Kvebeka, Ballet Montreal je sinonim za besprekorno izvođenje. Njihov karakterističan stil je istovremeno umetnički, seksi, eksplozivan, originalan i pristupačan. Od kada je 1998. godine imenovan za umetničkog direktora, Luj Robitej je preusmerio trupu ka publici koja je otvorena za sveže koreografske forme i povezao je sa novim imenima u svetu savremene igre, kao što su Kristal Pajt, Azur Barton, Mauro Bigonceti, Andonis Fonjadakis, Icik Galili, Anabel Lopez Očoa, Barak Maršal, Bendžamin Milepje, Kajetano Soto... U poslednjih nekoliko godina, umetnički pravac kompanije favorizovao je multidisciplinarne komade koje spajaju igru sa drugim umetničkim disciplinama kao što su pozorište, video i muzika. Svaki komad je posebno kreiran za Ballt džez Montreal, dok karakteristična osobenost i visoki kvalitet izvođača osiguravaju održiv uspeh i ugled trupe. Sa više od 2500 izvedenih predstava i preko 2,8 miliona fanova u 68 zemalja, Balet džez Montreal je pravi predstavnik kanadske igre i umetničke vitalnosti širom sveta. Godine 2016, trupa i njen umetnički direktor poneli su nagradu Rideau Hommage kao priznanje reputaciji i kontinuiranom prisustvu na kvebeškoj sceni. Tokom 2017. godine, trupa je proslavila 45 godina istorije, baleta, turneja i susreta sa publikom.

...Retko imamo privilegiju da svedočimo ovakvom prikazu izvrsnosti. Balet džez Montreal, kome pripisuju da ima neke od najboljih igrača sveta, zaista živi svoju reputaciju...


Ballet Jazz Montreal, Montreal, Canada

“Igraj sa mnom”

ideja: Louis Robitaille
dramaturgija, dizajn scene: Eric Jean
koreografija: Andonis Foniadakis, Annabelle Lopez Ochoa, Ihsan Rustem
muzička režija: Martin Léon
muzička koncepcija: Alexis Dumais
koncept scenografije i asesoara: Pierre-Étienne Locas
dizajn svetla, produkcija: Cédric Delorme-Bouchard, Simon Beetschen
video dizajn: Hub Studio – Gonzalo Soldi , Thomas Payette, Jeremy Fassio
dizajn zvuka : Guy Fortin
dizajn kostima: Philippe Dubuc
izrada kostima: Anne-Marie Veevaete

trajanje: 80’
premijera: 2017, Montreal


  

Top 10
Stefan Milenković i Muzikon

Stefan Milenković i MuzikonPhil Collins test event

Phil Collins test eventLady Gaga test event

Lady Gaga test eventWardruna

WardrunaJustin Timberlake test event

Justin Timberlake test eventDD Tickets Vaučer

DD Tickets VaučerNorman Beaker Trio

Norman Beaker TrioPerpetuum Jazzile

Perpetuum JazzileSade test event

Sade test eventBen Caplan

Ben Caplan